Kolagén je módny trend. Stačí iba zo stravy?

Jeden z najlepších prípravkov s kolagénnymi peptity.

Častokrát sa nechávame ovplyvniť trendami. Kolagén je moderný výživový doplnok, ktorý si viacerí pridávajú do  stravy. Celebrity, influenceri, blogeri, herci aj športovci.

Organizmus využíva kolagén z doplnkov stravy, pri vyváženom jedálničku a optimálnom zložení stravy nie sú potrebné žiadne doplnky. Neexistujú presvedčivé vedecké dôkazy o ich prospešnosti.

Kolagén je súčasťou ľudského tela, je to proteín  no starnutím dochádza k jeho úbytku. Ak je ho nedostatok  v strave, je potrebné hľadať iné zdroje kolagénu pre silné a zdravé telo. Výživové doplnky sú jeden zo spôsobov na jeho doplnenie. Sú bezpečné?

Kolagén je látkou, ktorá sa nachádza v našej koži, vo svaloch, šľachách, kostiach, väzoch, ale dokonca aj v zuboch, krvných cievach a rohovkách. Kolagén dodáva pokožke pružnosť a aj spevňuje kosti a šľachy.

Kolagénové doplnky sa v tele pri trávenia rozkladajú na aminokyseliny, ktoré telo využije tam, kde to potrebuje najviac.

Nie je kolagén však ako kolagén. Už aj na našom trhu je veľa kolagénových prípravkov, ktoré sľubujú  omladnutie vášho tela a to, čo sa vekom úplne prirodzene stratilo. Ako sa v nich teda vyznať? Pri výbere kolagénu zvážte jeho pôvod obsah v dennej dávke. Rovnako dôležitá je aj forma, akou je dodávaný do tela. Aby kolagén v tele pôsobil tak, ako má, je nutné ho užívať vo forme, ktorú náš organizmus dokáže skutočne využiť.

Telu je jedno, či mu dodáte bielkoviny konzumáciou mäsa alebo kolagénových doplnkov. V oboch prípadoch bielkoviny rozloží na aminokyseliny, ktoré použije na obnovu tkanív. Nemusí to byť vždy syntéza ďalšieho kolagénu.

Ak je strava vyvážená, nemusíme si kupovať drahé doplnky, upozornila organizácia Consumer Reports. Kolagén sa nachádza v mäse, hydine, rybách, bielkoch a želatíne, takisto aj vo vývare.

Riziká pitia kávy

Lady’s hands holding cup with sth heart-shaped

Viac ako 80 percent ľudí pije bežnú, a napríklad taliansku, zmes kávy, či  instantné kávové nápoje. To však organizmu vôbec nepomáha, naopak to škodí a ešte to aj stojí dosť peňazí.  

V čom spočíva problém bežnej kávy?  Predstavte si, že si kúpite počas zimného obdobia  v supermarkete paradajku a očakávate chuť a výživu, akoby bola zo letnej záhrady. Rovnako to  platí aj pri káve, ak porovnáme obyčajnú kávu  s organickou. Naviac, ak si káva odnesie aj keď iba 10 percent plesne zo zárodku a ešte je príliš prepražená, je horká a neurobí žalúdku najlepšie.

Existujú rôzne názory o tom, či je káva zdravá, alebo nie.  Nekvalitná káva môže byť až toxická a spôsobiť mdlosť, bolesti hlavy a celkový zlý pocit. Iba jediné nesprávne spracované kávové zrnko môže spraviť z kávy príčinu zdravotných ťažkostí.

Nekvalitnú kávu rozoznáte podľa chuti chuťou. Pokiaľ má káva inú chuť ako zvyčajne, je možné, že ide o zle spracované zrná. Kávové zrná nižšej kvality a nevhodne uskladnené sú často kontaminované mykotoxínmi. Ide o plesne negatívne vplývajúce na  obličky a krvný tlak, sú rakovinotvorné a môžu mať aj negatívny vplyv aj na mozog.

Dať si kávu pred spaním sa neodporúča, kofeín totiž spôsobuje nespavosť. Odporúčané množstvo je okolo 400 miligramov, čo sú štyri šálky kávy denne. Pokiaľ je však organizmus citlivý na kofeín, je potrebné zmenšiť jeho príjem najmä pred spaním.

Kávové zrná obsahujú ingrediencie zvyšujúce cholesterol. Filtrované káva  tieto ingrediencie odbúra. Pre osoby s vysokým cholesterolom je vhodnejšia filtrovaná káva, pred espressom, či zalievanou kávou. Pitiu kávy by sa mali vyhýbať tehotné ženy, osoby s poruchou spánku a deti.

Rozžiarené, či vyrovnané vlasy, aké sú riziká?

V minulosti boli trendy na úpravu vlasov iné. Na ich rozžiarenie sa používali rádioaktívne látky, vlasy niektorých žien dokonca kvôli akútnej otrave v tme aj svietili a mnohé ženy po takejto úprave účesu aj zomreli.

V súčasnosti na vlasy používane už zdravotne nezávadné šampóny, ktoré ich rozžiaria, či prípravkami, ktoré ich doslova rozsvietia.  Bežné sú aj prípravky na vyrovnávanie vlasov. Sú tieto bezpečné?

V poslednom čase  sa v kaderníckych salónoch stalo  keratínovanie vlasov jedným z najpopulárnejších postupov. Vlasy sú po procedúre lesklé, hladké a vláčne. Podľa správy vydanej pred niekoľkými rokmi sa zistilo, že niektoré výrobky na vyrovnávanie vlasov obsahovali formaldehyd a nie len malé množstvo.

Výskum zistili. že keď sa formaldehyd vdychuje, prichádzajú vedľajšie účinky ako kašeľ, nevoľnosť, podráždenie kože,  či pocity pálenia v očiach, nose a hrdle. Dokonca to môže viesť až k vysokému riziku vzniku rakoviny. 

Mnohé produkty boli stiahnuté z dôvodu vysokých hladín formaldehydu z predaja. Pred nákupom takýchto prípravkou si radšej vždy skontrolujte zloženie. Ideálne sú tie prípravky, ktoré vo svojom zložení neobsahuje škodlivé zložky.

Ak sa rozhodnete pre aplikáciu keratínu, je dobré starostlivo vybrať salón a odborníka, ktorý bude s vašimi vlasmi pracovať. Najlacnejšie salóny nie vždy dokážu odborne prípravok aplikovať. Dávajte si pozor, či má certifikát, absolvoval školenia a zistite si aké má skúsenosti a referencie. Dôležitá je aj značka keratínu a aké má kaderníčka, či kaderníčka skúsenosti s daným produktom. Pozor aj na to, či je prípravok povolený v rámci  Európskej únie.

Môže sa stať, že  vám vlasy spália a už ich nebude možné vrátiť do pôvodného stavu, či že celé vlasy budú po aplikácia krepovité a kúru budete musieť zopakovať, čo je pre vlasy zbytočná záťaž.

Plastika pŕs a jej riziká

Plastická chirurgia zameraná na ženské prsia sú veľmi výnosným biznisom.

Mnohé ženy majú problém s poprsím. Majú pocit, že ich prsia nie sú pekné. Prsia majú malé, ovisnuté alebo nemajú pekný tvar. Ženské prsia určujú estetiku celej postavy a aj celkového vzhľadu. Nespokojné ženy často vyhľadajú plastického chirurga a očakávajú pomoc, túžia byť príťažlivejšie a krajšie.  To však môže priniesť aj určité ťažkosti.

Plastická operácia prebieha pod celkovou anestéziou, ktorá vždy spôsobuje záťaž pre organizmus a nesie zo sebou viaceré  riziká, ktoré môžu spôsobiť oslabenie organizmu.

Infekcia je jednou z najčastejších ťažkostí po operáciách. Telo zasiahne v priebehu niekoľkých dní po vložení silikónových implantátov. Jej prejavy sú začervenenie okolitej pokožky, rany mokvajú a okolie je opuchnuté. Nie zriedka je potrebná hospitalizácia.

Ďalšou komplikáciou býva krvácanie do vnútornej rany prsníka. Stáva sa to vtedy, ak vo vnútornej rane praskne aj malá cievka. V takom prípade je potrebné ranu otvoriť a odstrániť nahromadenú krv. Je takmer isté, že jazvy budú veľké.

Každý chirurgický zákrok  na zväčšenie pŕs zanecháva jazvy, aj keď medicína pokročila a je vyspelá, že ich skoro nie je vidno. Platí to iba  pre jazvy ktoré sú dokonale zahojené. Zahojenie jazvy po plastickom zväčšení pŕs trvá asi pol roka až rok.

Okrem toho sa  ešte môže stať, že nastane potreba podstúpiť a zaplatiť zákrok na výmenu implantátov, sú tu aj iné riziká a problémy, ktoré môžu nastať. Stáva sa to, ak príde k roztrhnutiu alebo aj zhrubnutiu tkaniva okolo implantátu. Je to veľmi bolestivé a nedá sa to predvídať.

Plastika pŕs tak nie je jednoduchým zákrokom a nie vždy sa obíde bez komplikácií. Skôr, ako sa rozhodnete zveriť svoje telo pod nôž plastickému chirurgovi, je potrebné si dobre premyslieť, či to za to ozaj stojí. Zdravie máte iba jedno.

Avšak existujú aj iné metódy na zväčšenie poprsia. Napríklad môžete vyskúšať prášky na zväčšenie pŕs. Majú čisto prírodné zloženie a sú dostupné bez lekárskeho predpisu. Fungujú na princípe dodanie fytoestrogénu, ktorý pomáha rastu prsné žľazy. Zväčšenie je až o jednu veľkosť (výnimočne dve veľkosti). Dodanie fytoestrogénu zvýši hladinu estrogénu a okrem väčších prsiach budete mať viac energie a lepšiu náladu. Nevýhodou je krátkodobosť. Efekt zväčšenia funguje len v čase užívania a pár týždňov potom. Avšak môžete to využiť a doplnok stravy užívať v letných mesiacoch, kedy chodíte viac odhalené.

Osladiť si život cukrom je nebezpečné

Cukor je vraj novodobý tichý zabijak.  Prírodný cukor z ovocia, zeleniny aj medu vie ľudský organizmus odbúrať pomerne ľahko, chemicky modifikovanými molekulami umelo vyrábaného, rafinovaného cukru  sa poriadne potrápi. Rafinovaný cukor je súčasťou mnohých potravín a je  veľmi ťažké sa mu úplne vyhnúť. Pre vlastné zdravie je lepšie vyhľadávať skôr  prírodné zdroje.

Nadmerný prísun cukru poškodí bunky až natoľko, že biele krvinky nefungujú a nie sú schopné ničiť škodlivé baktérie.  Náš imunitný systém je potom čoraz slabší, telo stráca zásoby vitamínov, minerálov a nevie sa dostatočne brániť proti infekciám a chorobám.  Sto gramov bieleho cukru dokáže znížiť odolnosť organizmu až o neuveriteľných štyridsať percent.

Zvýšený cholesterol je hlavným dôvodom viacerých srdcových ochorení a práve cukor hladinu cholesterolu zvyšuje. Rafinovaný cukor tiež spomaľuje metabolizmus a telo nevie spracovať všetky prázdne kalórie.

Konzumácia cukru v zanecháva v ústnej dutine  glykoproteíny, tie sa usádzajú na zuboch aj medzi zubných priestoroch a vytvárajú povlak, následne vznikajúce baktérie spôsobia zubný kaz. Vysoká hladina cukru v krvi má vplyv aj na štruktúru a funkciu krvných ciev, čo  môže viesť až k narušeniu filtračnej činnosti obličiek.         

Prudké zmeny hladiny cukru v krvi často spôsobujú bolesti hlavy či až migrény. Cukor ovplyvňuje aj psychiku. Môže spomaliť, či zvýšiť tvorbu endorfínov, ktoré sa uvoľňujú do mozgu a spôsobujú pocity šťastia. Cukor tak môže spôsobiť výkyvy v nálade a aj až depresiu.

Nebezpečné vysoké podpätky

Ženy si niekoľkokrát počas dňa musí lodičky zložiť a premasírovať si nohy.

Vysoké podpätky sú symbolom ženskosti a zmyselnosti, ženské nohy vyzerajú pôsobivo avábnejšie vo vysokých topánkach, než v teniskách či šľapkách. Chodiť v nich je naozaj umenie.  Pri chôdzi v topánkach s vysokými podpätkami by nemali byť kroky dlhé a strohé a pozor si treba dávať aj na vzpriamenie tela.

To však nie je všetko. Okrem toho pri pravidelnom nosení lodičiek môžu prísť aj mnohé zdravotné problémy

Vzniká veľmi veľká záťaž na kosti v prstoch chodidiel, iba dva a pol centimetra vysoký podpätok vytvára na kosti o 22 percent vyšší tlak ako obyčajná topánka s nízkou podrážkou. U päť centimetrových podpätkoch sa tlak zvyšuje až o 57 percent a pri sedem a pol centimetrových podpätkoch ide až o 76 percent. Pod tlakom ma nohách vzniknú  mozole a kuria oká. Bolestivé otlaky sú ten najmenší problém. Nie zriedkavé sú aj vykĺbenia.

Pri výbere výšky podpätkov treba byť opatrný, aj keď platí, že čím vyššie tým krajšie, no svaly lýtok sa môžu výrazne skrátiť. Svaly a kosti na  nohe okrem toho po celom dni v takýchto topánkach veľmi bolia a môže to viesť až k zápalu šliach.

Najhoršie však sú bolesti chrbta, či kolien a ak sú topánočky veľmi tesné, okrem opuchov môžu spôsobiť deformáciu chodidla a priehlavku.

Nosenie vysokých podpätkov je spojené aj so zvýšeným rizikom hallux. Hallux valgus je štrukturálna deformita kĺbu palca na nohe, pri ktorej dochádza k vybočeniu palca navonok od stredu tela a k vybočeniu prvej záprstnej kosti smerom dovnútra. Pravidelné nosenie topánok na vysokom podpätku môže spôsobiť aj deformáciu kostry chodidla a i drobné zlomeniny kostí. 

Ak deformácia či zranenia nie sú ešte vo vysokom štádiu, dajú sa chirurgickým zákrokom vrátiť do pôvodnej polohy. Je to veľmi bolestivé a časť kosti veľkého palca musí chirurg odstrániť a zvyšné kosti  následne spojí za pomoci klincov a skrutiek, nedá sa však vylúčiť, že kostra nohy sa časom opäť zdeformuje.