Osladiť si život cukrom je nebezpečné

Cukor je vraj novodobý tichý zabijak.  Prírodný cukor z ovocia, zeleniny aj medu vie ľudský organizmus odbúrať pomerne ľahko, chemicky modifikovanými molekulami umelo vyrábaného, rafinovaného cukru  sa poriadne potrápi. Rafinovaný cukor je súčasťou mnohých potravín a je  veľmi ťažké sa mu úplne vyhnúť. Pre vlastné zdravie je lepšie vyhľadávať skôr  prírodné zdroje.

Nadmerný prísun cukru poškodí bunky až natoľko, že biele krvinky nefungujú a nie sú schopné ničiť škodlivé baktérie.  Náš imunitný systém je potom čoraz slabší, telo stráca zásoby vitamínov, minerálov a nevie sa dostatočne brániť proti infekciám a chorobám.  Sto gramov bieleho cukru dokáže znížiť odolnosť organizmu až o neuveriteľných štyridsať percent.

Zvýšený cholesterol je hlavným dôvodom viacerých srdcových ochorení a práve cukor hladinu cholesterolu zvyšuje. Rafinovaný cukor tiež spomaľuje metabolizmus a telo nevie spracovať všetky prázdne kalórie.

Konzumácia cukru v zanecháva v ústnej dutine  glykoproteíny, tie sa usádzajú na zuboch aj medzi zubných priestoroch a vytvárajú povlak, následne vznikajúce baktérie spôsobia zubný kaz. Vysoká hladina cukru v krvi má vplyv aj na štruktúru a funkciu krvných ciev, čo  môže viesť až k narušeniu filtračnej činnosti obličiek.         

Prudké zmeny hladiny cukru v krvi často spôsobujú bolesti hlavy či až migrény. Cukor ovplyvňuje aj psychiku. Môže spomaliť, či zvýšiť tvorbu endorfínov, ktoré sa uvoľňujú do mozgu a spôsobujú pocity šťastia. Cukor tak môže spôsobiť výkyvy v nálade a aj až depresiu.