Cukor je vraj novodobý tichý zabijak. Prírodný cukor z ovocia, zeleniny aj medu vie ľudský organizmus odbúrať pomerne ľahko, chemicky modifikovanými molekulami umelo vyrábaného, rafinovaného cukru sa poriadne potrápi. Rafinovaný cukor je súčasťou mnohých potravín a je veľmi ťažké sa mu úplne vyhnúť. Pre vlastné zdravie je lepšie vyhľadávať skôr prírodné zdroje.
Nadmerný prísun cukru poškodí bunky až natoľko, že biele krvinky nefungujú a nie sú schopné ničiť škodlivé baktérie. Náš imunitný systém je potom čoraz slabší, telo stráca zásoby vitamínov, minerálov a nevie sa dostatočne brániť proti infekciám a chorobám. Sto gramov bieleho cukru dokáže znížiť odolnosť organizmu až o neuveriteľných štyridsať percent.
Zvýšený cholesterol je hlavným dôvodom viacerých srdcových ochorení a práve cukor hladinu cholesterolu zvyšuje. Rafinovaný cukor tiež spomaľuje metabolizmus a telo nevie spracovať všetky prázdne kalórie.
Konzumácia cukru v zanecháva v ústnej dutine glykoproteíny, tie sa usádzajú na zuboch aj medzi zubných priestoroch a vytvárajú povlak, následne vznikajúce baktérie spôsobia zubný kaz. Vysoká hladina cukru v krvi má vplyv aj na štruktúru a funkciu krvných ciev, čo môže viesť až k narušeniu filtračnej činnosti obličiek.
Prudké zmeny hladiny cukru v krvi často spôsobujú bolesti hlavy či až migrény. Cukor ovplyvňuje aj psychiku. Môže spomaliť, či zvýšiť tvorbu endorfínov, ktoré sa uvoľňujú do mozgu a spôsobujú pocity šťastia. Cukor tak môže spôsobiť výkyvy v nálade a aj až depresiu.